Суфізм. Суть, головні ідеї, принципи і філософія

Суфізм. Суть, головні ідеї, принципи і філософія

Короткий зміст статті

  • 1 Що таке суфізм і як переводитися?
  • 1.1 Історія виникнення суфізму
  • 2 Суть і мета суфізму
    • 2.1 Суфійської притча
    • 3 Головні ідеї суфізму
      • 3.1 Принципи суфізму
      • 4 Філософія суфізму стисло
        • 4.1 Чи не ви шукайте Бога, а Він шукає вас
        • 5 Філософія суфіїв
          • 5.1 Суфій живе в сьогоденні
          • 5.2 Чому в звичайних людях немає радості?
          • 5.3 Як стати просвітленим в суфізм?
          • 5.4 Суфій повний, звичайна людина немає
          • 5.5 Живете в сьогоденні?
          • 5.6 Найвідоміші суфії історії
          • Що таке суфізм і як переводитися?

            Слово Суфізм перекладається як «шерсть», Це назва була дана містиків даної течії, що носив одяг з вовни, як символ самопізнання і самозречення.

            Причому суфієм міг, та й в принципі може стати будь-яка людина, незалежно від віри, культурної приналежності і положення в суспільстві. Є у цього слова і інші переклади, але про це пізніше.

            Історія виникнення суфізму

            Історики відносять виникнення суфізму до VII;VIII століть, коли з'явилося окреме напрямок в ісламі, засноване на аскетизмі і містиці.

            Поступово розвивалися різні суфійські школи, і зростала популярність даного напрямку, як способу життя, заснованого на самопізнанні і пізнання Абсолюту, коли людина осягає себе у всій повноті.

            Суть і мета суфізму

            Релігійне вчення суфізму ставить своєю метою очищення душі і самопізнання, як через практику аскетизму, так і через практику молитов, обрядів і віри в єдиного Аллаха.

            Прикладом для суфіїв служив пророк Мухаммед, який вів аскетичний спосіб життя і якого не цікавили мирські справи і велику частину часу, який проводив в молитвах і постах.

            Сутність і суть суфізму - це єднання з усім існуванням, до якого не можна підходити інтелектуально. Необхідно закохатися в існування. І тут немає якоїсь системи, а є лише любов і довіру глибокому існування.

            Суфійської притча

            Існує одна історія про суфіїв, або як їх ще називають суфійської притча, коли учень прийшов до майстра, і сказав, що хоче дізнатися істину.

            Тоді майстер сказав, добре пішли за водою, але не задавай питань. І ось вони прийшли до колодязя, і майстер став опускати в колодязь відро, у якого не було дна, він опускав у колодязь відро без дна і піднімав його.

            Нарешті учень не витримав і запитав: «Що ви робите, відро же без дна». Учитель прогнав його, так як він порушив правило. Щоб зрозуміти мудрість, інтелект не потрібен.

            Головні ідеї суфізму

            Суфізм раннього періоду заснований на наслідуванні пророку Мухаммеду і проходженню його правилам і приписам. Так само суфії роздумували над суттю Корану, і проводили своє життя в молитвах і постах, отрешаясь від мирського.

            Також однією з головних ідей раннього суфізму було очищення своєї душі через практику бідності і покаяння.

            Таким чином, суфії хотіли наблизитися до Бога, проявляючи безкорисливу любов і служіння в молитвах і постах, що також характерно для раннього християнства і для практично всіх християнських святих і аскетів християнства і практично всіх інших релігій світу.

            Так сформувалася й у філософії суфізму теорія і практика злиття або розчинення себе в Бозі.

            Принципи суфізму

            Основні принципи суфізму укладені в створенні досконалої людини, вільного від своїх пристрастей, свого его або «я» і осягненні Божественної істини або злиття з Богом. Що також практично слово в слово нагадує буддизм, про філософію якого ми вже писали.

            Так принципами суфійської практики служать вдосконалення духовного світу людини і звільнення від матеріальної залежності, а також безкорисливе служіння Богу. Так само в своїх принципах практики вони покладаються на вчення Корану і проходженню ідеям пророка Мухаммеда.

            Філософія суфізму стисло

            Поговоримо про слово суфізм, виявляється, це слово з перської перекладається як «Суфій - це Суфій», що означає, нема різниці між собою і цілим або між собою і рештою світу.

            Суфій може існувати де завгодно, і він по-справжньому релігійний, оскільки прагне до позамежного і чим ближче людина до Бога, тим більше він розчиняється і зникає. І коли людини немає - він стає всім.

            Суфізм передається від серця до серця, як чаклунство. І для суфія Бог - це не особистість, для нього він всюди і скрізь, як ім'я чи ідея цілісного існування.

            Іноді слово «Суфа»Перекладається як чистота розуму, те, що в розумі більше нічого немає або там годі шукати. Немає думок, роздумів і немає розуму. Що буде польностью зрозуміло тільки практикуючим Дзен.

            Чи не ви шукайте Бога, а Він шукає вас

            Великі мудреці суфії, говорять про те, що людина не може шукати Бога, поки людина думає, що вибирає його.

            Ініціатива належить Богу. Він завжди перший запитує: «Де ти?».

            Спочатку вибирає Бог, потім ви шукайте Його. Адже людина так малий, і не знає, як шукати Бога. І що це таке взагалі - пошук Бога, людина теж не знає. І в цьому велике благословення - коли хтось шукає Бога і знаходить Його.

            Філософія суфіїв

            Суфії кажуть, що щоб жити в сьогоденні, не слід йти думками в майбутнє або минуле. Суфій живе від моменту до моменту, і у нього немає занепокоєння або планів у відношенні до наступного моменту.

            Суфій живе в сьогоденні

            Жити в даному моменті - це означає, що йти більше нікуди, ні в минуле, ні в майбутнє, взагалі нікуди.

            У цьому теперішньому моменті відбувається зупинка, зупинка для минулого і майбутнього, ви померли для звичайного життя і народилися для Бога, який завжди приходив до вас, але вас не було вдома.

            А перебувати в зараз для суфія - це бути вдома і нарешті Бог вас застав на місці - яка хвилююча зустріч, ні Він, ні Ви вже не знаєте, хто є, хто.

            Адже зазвичай у людини є минуле чи майбутнє, але немає справжнього. Людина, що живе минулим, просто застряг, і він не в сьогоденні.

            Минуле це ілюзія, як і мрії про майбутнє - фікція чи ілюзія. І лише в теперішньому моменті руйнується будівля ілюзії, руйнується ілюзія розуму, який страждає і перерождающегося розуму.

            Духовне зростання по - справжньому можливий лише, коли ви знаходитесь в теперішньому моменті, який є саме життя. А якщо це не так, то ви просто заснули і спите або навіть померли, так як у вас немає усвідомлення себе цілісного зі всієї життям і з усім оточуючим.

            Чому в звичайних людях немає радості?

            У відповідність з філософією та вченням суфіїв, звичайне життя здається одноманітною і нудною - тому що для більшості це гонитва то за одним, то за другим, тому і в житті так мало радості. І оскільки у людей є досвід вульгарного, вони більше не дивуються і їм нудно.

            Тут суфізм каже - зніми тягар минулого і майбутнього, навіщо думати про те, чого вже немає або про те, чого ще немає. Чому б не жити справжнім моментом, де є радість самопізнання і пізнання Бога всередині?

            Як стати просвітленим в суфізм?

            У цьому моменті ви вмираєте як людина і народжуєтеся як Бог. Чому люди бояться смерті - тому що під час смерті людина зникає, його поглинає ніщо, велике світло або велика порожнеча.

            Суфій повний, звичайна людина немає

            Людина постійно вимагає себе уваги: чоловік від дружини, дружина від чоловіка- політики та артисти. Всі вони хочуть зовнішнього уваги, тому що порожні всередині і їм треба чимось заповнити цю дірку.

            А суфий сповнений буттям, він не відділений від існування, його его відсутня, і він сам відсутня. А коли людина відсутня, в ньому вже присутній Бог. Це і є просвітлення по суфійських.

            Живете в сьогоденні?

            Щоб подивитися, що представляє із себе людина, і визначити чи живете ви в сьогоденні, суфізм говорить, що потрібно просто дивитися на секундну стрілку на циферблаті своїх годин. Навіть протягом однієї хвилини людина не може просто дивитися на стрілки годинника.

            Скільки разів думки про минуле або майбутнє забирали нас за собою, забирали із справжнього моменту. Це говорить про те, що людина спить і бачить сни, то про минуле, то про майбутнє, він давно помер для Бога, він просто труп, так як він ніколи не живе в сьогоденні і значить його немає.

            Найвідоміші суфії історії

            Тому пробудження суфіїв, а суфізмом вважається що суфіямі були і Христос, і Будда, і Лао-Цзи, і Кабір, і Ошо і, Шрі Рамана, а найвідоміший справжній суфій звичайно ж Великий просвітлений і письменник Омар Хаям, про який ми ще будемо говорити окремо, і багато інших святих минулого - "Пробудження", це означає проживати життя такою, якою вона є і бути в теперішньому моменті, це злиття з життям і з Богом.

            Висновок

            У кожній людині незалежно від його релігії та віросповідання може бути суфий за умови, що він бажає прокинутися в цьому житті. Адже Бог приходить до людини кожен день, а людини в цей час немає вдома. Так як він постійно зайнятий то минулим, то майбутнім.

            А жити в теперішньому моменті, значить бути вдома. Суфізм - це не віра і не релігія, це область знання, де кожен знає або як мінімум пізнає самого себе, просто, будучи свідком, де пізнає і пізнаване одне існування. Тобто Бог. Що в принципі і є ідеалом більшості релігій і істинних вірувань.

            Ну а на цьому розмова про філософію і суті суфізму мені придеться закінчити, до зустрічі на нашому порталі навчання та саморозвитку, де ми будемо продовжувати розглядати різні релігійні та філософські системи світу, наприклад можете познайомитися з ідеями та філософією традиційного Ісламу, а також в наступній статті розповімо про шаманізм і його справжньої філософії і світогляді шаманів.