Паски проти паски

Паски проти паски

Рум'яні паски і яскраві фарбовані яйця, кулінарне роздолля, спогади про затишну старине - все це має мало відношення до Великодня, свята тривожного, вимогливому і навіть страшному. Пасха не вміщається ні в яку традицію, ні в якій побутової уклад. У неї зовсім інші масштаби.

Перед тим як євреї вийшли з Єгипту, країну спіткала десята, найстрашніша кара. Господь повбивав усіх первістків єгипетських. У кожній родині загинув старший із синів, навіть у тварин померли всі первонародженим. Лихо не торкнулося тільки будинків євреїв. На приказ Мойсея вони мазали косяки дверей кров'ю жертовного ягняти, і всі, хто був у будинку, залишалися неушкоджені. Це і була перша Пасха, коли смерть, що вирувала по всій країні, пройшла повз обраного народу. Саме слово «пасха» і походить від слів «проходити повз». Тепер єгиптяни були вже згодні на все і відпустили євреїв у землю обітовану, навіть не чекаючи повернення коштовностей і золота, завбачливо взятих у борг єврейськими жінками. Масштаб «гуманітарної катастрофи» далеко перевершував навіть побиття Вифлиємських немовлят після народження Христа: тоді хтось врятувався втечею, когось воїни Ірода могли не знайти, в Єгипті ж не вцілів ніхто, крім обраних.

Після такого жорсткого і рішучого розриву з минулим, зі спокійною, осілим життям, треба було йти. В пустелю. Довгоочікувану свободу ізраїльський народ знайшов, не маючи ні грунтовних запасів, ні шляхів до відступу. Тепер євреїв ніхто не переслідував, але не було і казенного пайка, при згадці про який багато були готові негайно повернути назад. Втікачі опинилися без будь-якої людської підтримки, тільки з Богом. З надією на великі обітниці і на особливий шлях обраних, але без впевненості навіть у завтрашньому дні. Але тільки так було можливо справжнє звільнення і справжнє початок нового життя: через смерть, через віру, через подвиг понад сили.

Пам'ять про те, як «Господь пройшов повз», жила в іудеїв століттями, це був їх найбільше свято і центральна подія священної історії. Але прийшов час, і виявилося, що то була тільки тінь, тільки символ істинної пасхальної радості і справжньої пасхальної болю, символ, без якого, втім, і саме прийняття Нового Завіту було б непосильним навіть обраному народу.



Ісус Христос, Бог Слово куштував зі своїми учнями пасхальне ягня, якого щороку євреї приносили в жертву, як тоді в Єгипті. І ось, древні прообрази наповнюються новим життям. Сам Він постраждав на хресті, став Агнцем, яким рятуються приймаючі Його Жертву. Колись євреї, що відзначили кров'ю ягняти вхід в свої будинки і з'їли м'ясо жертовної тварини, залишилися в живих. Тепер же приймаючі Христа, причащаються життєдайної Жертві, не бояться смерті, бо вона не має над ними влади. Христос прийняв смерть за нас, викупив нас, пожертвувавши Себе, зруйнував смертю смерть.

Радісне і страшне таїнство! Як міг Богочоловік врятувати нас, позбавити від загибелі і дарувати вічне царство? Здавалося б, Христос - сам по собі, а ми - самі по собі, адже кожен відповідає за себе сам. Як же міг Він знецінити нашу смерть? Так, дійсно, кожен відповість за свої справи, і думки, і слова, але Бог має відношення до всіх, Їм кожна людина створена, Їм він рухається, дихає, існує. Тому страждання, смерть і воскресіння Бога близькі всім і всіх об'єднують. Новозавітна Пасха доступна всім людям без обмежень, достатньо лише зважитися прийняти заклик Спасителя слідувати за Ним.



Але не треба плекати ілюзій - перемога Сина Божого над смертю зовсім не означає, що за нас все вже зроблено, що нам залишається почити на лаврах і блаженствувати, споглядаючи своє обраність. Бог вирвав нас із затишної неволі, розбив кайдани і вказав шлях порятунку. Але йти по ньому нам доведеться самостійно.

Господь знову виводить свій народ з полону, і знову ніхто не обіцяє легких шляхів. Більше того, відомо, що шлях християн буде вузьким і скорботним, на зразок сорокарічних блукань євреїв по пустелі: без впевненості в їжі, у постійній небезпеці, в повної невизначеності навіть на найближчий час. Ми не знаємо, які випробування чекають нас на шляху віри. Відомо лише одне - скорбота наша буде не до смерті, а до життя. Навіть якщо весь світ ополчився на нас розпеченій ворожнечею і отруйним байдужістю, нам нема чого боятися. Бог з нами!

Так що пасхальний хресний хід - це зовсім не черговий ритуал перед святковим застіллям. Це вихід зі світу - з найяскравішої вірою, з якою слабкі перемагають полчища ворогів і переходять море посуху, всупереч всім обставинам і розрахунками. Згадаймо, як символічно виглядав хресний хід у радянський час - жменька християн-мучеників серед ворожої натовпу одноплемінників-язичників. Зараз картина дещо втратила контрастність і виглядає більш благополучною. І все-таки, будь-яка людина, початківець свій особистий подвиг віри, неминуче зіткнеться з серйозними випробуваннями аж до нерозуміння з боку самих близьких.

Світло нового життя серед мороку падінь і смерті, сонячний промінь серед темних грозових хмар - ось що таке Пасха. Це найвища радість і надія для «малого стада», що виходить з Єгипту і одночасно знамення загибелі для байдужого більшості. Це не кінець, а початок довгого шляху до Землі обітованої. Ми, подібно єврейському народу, який вийшов з полону, радіємо знайденої волі. Але так само, як і тоді, перед нами простягається пустеля, повна невідомості і спокус. Чи варто розслаблятися на пасхальному застілля і розвагах? Встаньте, прокиньтеся! Господь, не помилував не тільки тисячі єгипетських первістків, але і Сина Єдинородного, проходить мимо. Почесно і страшно бути поруч. «Нехай будуть стегна ваші підперезані, взуття ваше на ногах ваших, а палиця ваша в руці вашій ... це - Пасха Господня».

Pravmir.ru



Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Увага, тільки СЬОГОДНІ!