Сутність християнства

Сутність християнства

Про сутність християнства було висловлено багато найрізноманітніших думок. Але ніхто і ніколи не зміг визначити цю сутність так, як її визначає Православна Церква.

Насамперед слід зазначити повне безсилля розв'язати це питання тільки раціоналістичним шляхом. Для раціоналізму християнство назавжди залишиться нерозв'язною загадкою, звичайно, за умови приватного підходу до цього найбільшого світового явищу.

Серед раціоналістичних спроб з'ясувати сутність християнства слід зазначити два основних напрямки: 1) прагнення звести всю сутність християнства тільки до його моральним прінціпам- 2) представити християнство у вигляді системи абстрактних ідей.

Найбільш яскравим прикладом першого прагнення є погляд на християнство найбільшого німецького філософа Іммануїла Канта. По Канту, християнство відрізняється від всіх інших релігій тільки по своєму моральному перевазі перед ними. Христос, згідно з цим міркуванням, є ідеальний тип моральної досконалості. Його заповіти - повне і найкраще вираження морально ідеальних вимог людської природи. Його Церква - суспільство, де здійснюється моральне добро. Всі істота християнина - в його ідеальній системі моралі. Догматичне ж вчення християнства не має особливого значення. Загальне об'єктивне значення християнської релігії - спокутування людського роду для порятунку людини і для його вічного блаженства - кантовской системою заперечується як трансцендентне і не істотне для людського життя на землі. Подібне міркування глибоко помилково. При уважному ставленні до християнства стає абсолютно ясним, що воно не є мораль без догми (подібно буддизму), бо моральне вчення Христа знаходиться не в одній тільки зовнішньої, формальної зв'язку з віровченням. Християнство не обмежується, подібно до деяких системам моральності, тільки прагненням виправдати свої моральні вимоги релігійної санкцією і обґрунтувати моральні обов'язки людини на волі Вищої Істоти. Вся християнська етика заснована на догматики і без неї втрачає свій повний сенс.

Догматичне вчення про Пресвяту та Нероздільній Трійцю, про втілення Сина Божого, про спокуту роду людського і порятунок його має в християнстві не другорядне, але основне значення. Воно не є в християнстві тільки для додання вищого авторитету його моральному вченню. Навпаки, воно є центр всієї християнської релігії і що з неї моральності.

Християнська моральність, позбавлена її догматичного кореня, безсумнівно, являє собою все ж таке чарівне, привабливе і обаятельное явище, що не може зрівнятися ні з якою іншою системою моралі, перевершуючи їх все своєю повнотою, простотою і переконливістю. І це вже одна обставина наводить на думку про Божественне походження такого етичного вчення. При поглибленому ж проникненні в корені цієї системи моралі, т. Е. При проникненні в догматичний сенс, що висвітлює, подібно до сонця, всю гармонію цілого і нескінченну різноманітність частин, моральне вчення християнства абсолютно перетворює людську душу й відкриває їй можливість тут, на землі, бачити начатки того блаженного вічного стану, який предуготована Богом людині в іншому, кращому, вічний мир.

Тільки цим вічним догматичним коренем і можливо пояснити невмирущу привабливість християнського ідеалу моральності, який пройшов спокуса часом, набуваючи з кожним успіхом духовної культури людства нову красу і силу, вносячи свій сприятливий вплив в усі галузі життя, без усякого сприяння зовнішнього примусу. Тільки християнство здатне запалити любов до істини заради самої істини, без чого неможливий ніякий дійсно духовний прогрес людини.

Безсумнівна морально-благотворний вплив морального християнського ідеалу на все людство є одним з найпереконливіших доказів його Божественного гідності.

Від гностиків перших століть християнства до гегельянства в його сучасних течіях сутність християнства трактується як абстрактна система вищої знання, як абстрактна філософія, теоретично вирішальна проблеми космогонії і теогонії. Але найважливішу сторону в християнстві - факт втілення Сина Божого і спокути Їм грішного людства, т. Е. Те надзвичайне чудове явище в історії, нескінченно виходить з ряду звичайних історичних явищ, - цю саму істотну сторону християнства, без якої воно ніщо, раціоналістичні школи від давнини до наших днів відносили до області міфів.

Пастор, професор Артур Древс скінчив тим, що написав книгу «Міф про Христа». Лівий гегельянець Фейєрбах написав велике дослідження «Про сутність християнства». Протівополагая сутність християнства сутності язичництва, Фейєрбах дійшов висновку, що в християнстві переважає суб'єктивність над об'єктивністю, серце і фантазія - над розумом. Він бачить у християнстві систему світогляду, для якого зовнішній світ з усіма законами природи не має ніякого значення. Внаслідок цього Фейєрбах знаходить у християнстві ворожнечу до розуму, до знання, до науки, до суспільного життя і всякому прогресові: соціальному, науковому, політичному, економічному і іншому. Ученье Фейєрбаха проникло в марксизм, а через нього в більшовицький комунізм, ставши державною релігією в радянській Росії.

Для чесної критичної думки зовсім ясні грубі помилки Фейєрбаха. По-перше, християнство, як ми це вказували на початку нашого курсу, ніколи не було вороже до чесного розуму, чесному знанню і чесної науці. Але християнство, звичайно, ніколи й не переоцінювало людський розум порівняно із загальним духовним розвитком. Чи не принижуючи розуму, воно тільки ставило його в гармонійне відношення з іншими силами людського духу. Християнство не обожнює людського розуму, а дивиться на нього як на талант, даний від Бога, який має докладати до життя, і заохочує знання, що служить зброєю шукання і служіння істині, добру і красі.

Християнство зовсім не розриває зв'язки людини зі світом і не протистоїть прогресу чесної науки, а тільки вказує на нескінченне перевагу Творця перед створеним Ним світом, на безсмертне призначення людини і на минуще значення речового світу, а на тимчасове життя як тільки підготовчі щабель до життя вічного. Цим вченням християнство тільки сприяє духовному розвитку людини і моральному зростанню його у справжній тимчасового життя. Історія показує, як багато християнство сприяло прогресу природознавства, т. Е. Тієї науки, яка спеціально займалася дослідженням природи.

З усіх існуючих релігій тільки одне християнство не містить в своїх основних істинах нічого ворожого справжньому прогресу. А до природи воно відноситься тепло і радісно, як до творіння Божого. На противагу язичницької культури, обоготворявшей сонце, місяць і зірки, християнська релігія вважає їх до стоп Творця. Саме християнство звільнило людство від принизливого рабства перед стихіями світу і навчило людини панувати над природою в набагато більшому ступені, ніж про це мріє раціоналістична наука (ходіння по водах і воскресіння мертвих).

Ідея єдності і солідарності народів є чисто християнська ідея. Велике будівлю міжнародного права спирається на цю християнську ідею. У соціальному відношенні благотворний вплив християнства незаперечно. Воно створило християнський шлюб і християнську родину. Воно надзвичайно підняло моральне гідність жінки: діви, матері, дружини. Язичницькому нехтування до дітей християнство протиставило заповіти Христа, обрекшего кожного спокусника і розбещувача дитячої невинності на долю найгіркішу утоплення з млиновим каменем на шиї.

Язичництво, навіть в особі найкращих представників, виправдовувало і підтримувало рабство- християнство ж, систематично руйнуючи по частинах підстави, якими воно виправдовувалося в давнину, призвело нарешті до його знищення. Християнство пом'якшило жорстокість до злочинців.



Нагадаємо, що Сам Господь обрав на землі перемінить звання ремісника і тим зняв клеймо презирства з усякого чесної праці. «Трудитися і молитися» стало девізом християнського життя. Всі чернецтво проводило час в працях і молитві.

Щоб правильно зрозуміти і визначити сутність християнства, необхідно мати на увазі, що воно цілком зобов'язане своїм походженням Божественної Особистості свого Засновника і носить живий відбиток цієї Особистості у всьому.

Християнська релігія, подібно до свого Засновнику, по-перше, цілісна, гармонійна і всеосяжна. У ній немає недоліків, і вона не підлягає удосконаленню. Вона ідеальна. Удосконаленню, при цьому безмежному, підлягає тільки християнин. Ідеал його досконалості нескінченний. «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мф. 5, 48).

Тільки християнська релігія має повне право називатися у власному розумінні слова релігією, т. Е. Союзом з Богом. Християнство обмолоту все наше існування - духовне і тілесне. Воно освячує всі наші сімейні, соціальні та політичні відносини. Воно задовольняє всім потребам духовної, душевної та тілесної життя людини.

Для з'ясування сутності християнства слід розглянути основні істини християнської релігії. Християнство, насамперед, тобто не стільки нова система віровчення і моралі, скільки новий початок життя і діяльності людини.

Хоча в новозавітній християнській релігії не всі ново в порівнянні з релігією старозавітної, проте навіть те, що сприйнято християнством з релігії Ізраїлю, світиться новим світлом поглибленого і усовершенія сенсу.

Хоча і в Старому, і в Новому Завітах знаходяться загальні обом Заповітам догматичні істини про єдність Божественного Істоти, про властивості Божих, про походження людини, про його первісному стані, про падіння та інші, проте і ці істини в Новому Завіті представляються ясніше, чистіше, глибше, духовнішим, вільніше від елементів антропоморфізму, який в Завіті Старому затуляє собою ідею духовності Божественного Істоти.



Слово Христове про те, що «Бог є Дух, і Йому вклоняються, повинні в дусі та в правді» (Ін. 4, 24), було б неможливо знайти в Старому Завіті.

Деякі відверті істини в Старому Завіті виражалися так перекривання, що змушували задуматися найбільш розвинених духовно старозавітних людей. До таких істин слід віднести вказівки на таємницю троичности, таємницю Слова і Духа Божого та інших. Ці таємниці, приховані для старозавітних пророків, були ясно відкриті лише Самим Спасителем.

Новоіудейскіе вчені несправедливо стверджують, що в усьому Старому Завіті немає ніяких вказівок на таємницю троичности. Але не можна не бачити в Старому Завіті нерозкритих понять про особливі силах Божих: Слові Божому і Дусі Божому. Також нерозкритим в Старому Завіті залишилося явище Аврааму Бога у вигляді трьох ангелів.

У всій же повноті, доступною для людського розуміння, таємниця Пресвятої Трійці відкрилася, звичайно, тільки в Новому Завіті. Таємниця Пресвятої Трійці - серце християнської догматики. Ця таємниця має величезне, невичерпне значення, як чисто умоглядне, так і моральне.

Умоглядне значення християнського вчення про Святу Трійцю полягає насамперед в очищенні, підвищенні і з'ясуванні ідеї монотеїзму. Християнське вчення про Пресвяту Трійцю не є требожіе, третізм, прямо і рішуче засуджений християнською Церквою. Вчення про Трійцю є особливий вид монотеїзму, але такий глибокий, піднесений і чистий, з яким ми не зустрічаємося ні в якій іншій монотеїстичної системі.

Істотне в християнському вченні про троїчності полягає в тому, що воно, зберігаючи у всій недоторканності старозавітне вчення про єдність Божества, через розкриття догмату про Пресвяту Трійцю надає вченню про єдність Божому особливий, новий, надзвичайно значний, високоморальний характер, якого не було і не могло бути ні в якій іншій системі монотеїзму.

Недарма Оріген, блаженний Августин і святитель Григорій Ніський, аналізуючи таємницю Святої Трійці, доводили істинність і Божественність християнства.

Чистий монотеїзм дуже мало говорить про висоту, чистоті і моральної цінності релігії, яка проповідує його. Бо можна собі уявити і релігію одного кумира.

До поняття про єдність Верховної Істоти доходили деякі з мислителів дохристиянської давнини, але ідея про внутрішню природу такого Істоти, поза Його ставлення до світу (т. Е. Життя Бога в Самому Собі), була непостіжна. Внаслідок цього монотеїзм перетворювався або в пантеїзм, який визнає вічне розкриття Божественного життя і сутності в світі, або в сухий деїзм.

Тільки християнство, через розкриття догмату про Святу Трійцю, дало дозвіл питання про природу єдиного Бога в Собі Самому. Тільки християнство відкрило через цей догмат ту істину, що Бог, єдиний за Своїм суті нескінченний Дух, має певні образи Свого буття, поза відносин Його до світу, в Його Триіпостасний Суті, в Якому проявляється нескінченна повнота внутрішнього життя, невідома для нас.

Не пояснюючи самої сутності таємниці троичности, цей догмат прояснює для нашого розуму щось щодо Істоти Божого, а саме - що в Суті Божому є самостійна, незалежна від світу життєдіяльність і є умови для її прояви. Хоча поняття про триєдність Бога і надзвичайно важко, однак поняття про голого єдності Його - ще важче. «Християнський Бог один, але не самотній» (Петро Хризолог «60-е Слово»).

Але крім умоглядного значення, догмат про Пресвяту Трійцю має ще й моральне значення [див. митр. Антоній (Храповицький) «Моральна ідея догмату Церкви»].

Через таємницю троичности християнство навчило людство не тільки благоговійно шанувати Бога, але й любити Його. Через таємницю Пресвятої Трійці розкрилася нова ідея про те, що Бог є любов, найвища, ідеальна любов і невичерпне джерело любові. Блаженний Августин з глибоким підставою стверджував: «Таємниця християнської троичности - це таємниця Божественної любові. Ти бачиш Трійцю, якщо бачиш любов ».

Таємниця троичности навчає нас тому, що любов Божа проявилася не тільки в творінні і промислових про світ, але що вона є у своїй цілковитою, безмежної повноти в самому лоні Божества, де від вічності було життя любові, вічне спілкування святої любові Отця, Сина і Святого духу.

Таким чином, можна стверджувати, що сухий монотеїзм давніх релігій, які не запліднений відвертою істиною троичности, не мав і не міг мати істинного поняття про Божественної любові.

Головна відмінність строго монотеїстичної новоіудейской релігії від релігії християнської полягає в розумінні останньої основний Божественної сутності. Тільки християнство, через одкровення Самого Христа, знає і розуміє істину про те, що Бог є любов і що таке любов.

Христос, за висловом християнського поета А.Толстого, «всі закони Мойсея любові закону підпорядкував». Зрозуміти цю ідею Бога-Любові при сухому монотеїзмі неможливо, бо кого ж міг Бог любити, крім Себе? Адже світ - тимчасовий, і коли його ще не було, - кого Бог міг любити, крім Себе? Тільки таємниця Святої Троичности, не розповідаючи нас у всю глибину неосяжного для людського розуму Істоти Божого, дає нам розуміти, що любов Божа ніколи не була бездіяльна, ніколи не залишалася без прояву, ніколи не була себелюбністю, вказуючи на вічне Божественне спілкування Осіб Святої Трійці.

Вся глибина любові Божої до людського роду усвідомити нам до кінця у світлі таємниці Пресвятої Трійці. Ця таємниця є і підставою всього християнського вчення про спокуту.

Найвищий зразок любові в пожертву Бога Отця Своїм Єдинородним Сином за порятунок людського роду, в добровільному хресній стражданні Сина Божого для нашого відкуплення і в зішестя Святого Духа для нашого освячення, потрясаючи людську душу, породжує відповідну вдячну, самовіддану любов до Бога, Якого християнин починає розуміти як велелюбного Батька всього людства.

Якщо ми так само глибоко задумаємося над християнським вченням про втілення Другого Особи Пресвятої Трійці, то побачимо, що воно має не тільки глибоке умоглядне, але і всеосяжне моральне значення. Воно підняло моральну свідомість людини на таку висоту, до якої неможливо було піднятися без допомоги Божої.

Цю істину деякі з древніх вчителів Церкви формулювали так: «в таїнство втілення Бог зглянувся до людини для того, щоб людину звести до Бога».

Чудо воскресіння Христового завершує всі інші чудеса і складає, по яскравому вираженню професора Н.П.Рождественского, «основний камінь християнської апологетики». Доказ істини воскресіння Христового надзвичайно просто і надзвичайно переконливо. Доказ це зводиться до того, що без дійсного факту воскресіння було б абсолютно нез'ясовно ні початок апостольської проповіді, ні явище у світі історичного християнства з його мучениками, апологетами, вчителями Церкви і святими подвижниками, ні існування на землі до сьогоднішнього дня мільйонів віруючих християн, готових віддати життя своє за Христа.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Увага, тільки СЬОГОДНІ!