Православне розуміння духовності

Православне розуміння духовності

Питання про духовність - це питання про те остаточному і вищому сенсі життя, який кожна людина повинен би був шукати. В даний час про духовність говорять всі релігії, різні окультні і містичні напрямки, про духовність говорить секулярная думку. Перед лицем цього різноманіття важливо виявити, яка ж правильна духовність, а яка помилкова.

Поняття про духовність для релігійної людини визначається поняттям про те Бога, в якого він вірує. Якщо виходити з того образу Бога, який дає нам Євангеліє, то ми можемо скласти поняття про християнської духовності. Для цього особливу увагу потрібно звернути на тих, хто своїм особистим життєвим подвигом здійснив цю духовність і вказав на ознаки, які її характеризують. Мова йде про святоотцівську спадщину з перших років християнства до нашого століття. Тому дана робота побудована на підставі святоотеческого перекази.

Перше і особливо важливе: якщо Бог є Дух, і саме Він таким є у винятковому значенні, отже духовністю ми називаємо тільки такий стан людини, яке відповідає Богу. Які ж властивості відкриває нам Бог, і робить їх доступними для нашого ведення та споглядання. Христос є образ Отця, Він є втілений Бог. Отже в ньому ми і бачимо образ, доступний для нашого досвіду і споглядання.

Головними властивостями, явища Богом у Христі є приголомшлива любов і найбільше смиренність. Любов, до крайнього ступеня «Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне.» (Ін. 3-16) «принизив Себе Самого, прийнявши образ раба, зробившись подібним до людини; і подобою ставши, як людина-упокорив Себе, був слухняним аж до смерти, і смерті хресної »(Флп. 2 7,8)

Бог до такої міри любить своє творіння, що сходить до межі всякого можливого поблажливості. У цьому ж акті любові нами пізнається друга властивість Боже смиренність. Бог не просто сходить, але рятує людину через ганьба і приниження хресної смерті, якій піддавалися найстрашніші злочинці. Тому невипадково ап. Павло говорить «а ми проповідуємо Христа розп'ятого, для юдеїв згіршення, а для греків безумство» (1 Кор. 1:23) У цих словах сама суть християнства, ідея такої любові і смиренності - сама його специфіка, чого немає в жодній релігії світу. І для багатьох до цього дня є спокусою. Отже, це Двоскладовий властивість (смирення в любові) і є основоположним у духовності з християнської точки зору.

Христос із заклику до покаяння почав свою проповідь, і саме з покаяння починається духовне життя людини. Цей шлях приводить людину до Христа через подвиг боротьби зі своїми пристрастями.

Що таке покаяння? Це те почуття, яке з'являється в мені, коли я починаю своє життя порівнювати з життям Христа і тих вірних його послідовників, яких ми називаємо святими. Я починаю усвідомлювати, що я не той, яким я покликаний бути, і це усвідомлення з'єднане з прагненням виправити своє життя. Істинне покаяння нерозривно пов'язане з ненавистю до гріха. У нас є зародок цієї праведної ненависті, адже ми ж ненавидимо гріх в інших людях, правда, часто ця ненависть поширюється на людину, а не на гріх.

Покаяння - початок духовного життя. З покаяння як з насіння виростає смиренність. Христос навчає людину істинної любові і справжнього смирення. Для сучасної людини смиренність - це або щось зовсім незрозуміле, або щось пов'язане з самоприниженням. Тому потрібно пояснити, що ми розуміємо під смиренністю, коду говоримо про нього, як про основоположне властивості духовності. Смирення - це не самоприниження, що не млява, блякла безжиттєвість. Справжнє смиренність це активна життєва позиція і полягає вона в баченні самого себе, в пізнанні, хто є я насправді, в баченні пошкодженої гріхом нашої людської природи. Щоб усвідомити Христа своїм рятівником мені потрібно побачити, від чого Христос прийшов мене врятувати. До цієї мети спрямована вся практика християнської аскези і подвигу. Ретельне виконання заповідей приводить людину до усвідомлення того, що без допомоги Божої не одну з них він не може виконати як повинно. Без смирення всі чесноти можуть бути марними і привести людину до згубному станом гордині і звеличування над ближнім. На жаль історії відомі численні приклади фарисейського лицемірства, що народжується від зовнішньої показною праведності.

Де немає смирення - істинного пізнання своєї духовної убогості, там не може бути і щирої любові до ближнього. Справжня любов - жертовна, але жертва можлива лише тоді, коли я усвідомлюю, хто є я сам. Дуже хорошим прикладом може стати лікарня, де один хворий не засуджує іншого, але співчуває йому. Те ж саме в духовному світі. Якщо ми побачимо, наскільки ми самі духовно хворі, то тоді ми з співчуттям поставимося і до іншої людини. Ми не будемо його засуджувати, а возлюбим в ньому образ Божий, нехай і затьмарений пристрастями і гидоти, бо будемо і в собі бачити свої пристрасті та гидоти. Православ'я каже, що без пізнання самого себе неможлива справжня любов.



Любов ... За цим словом можуть ховатися різні стани. Які - це залежить від світогляду людини, від міри чистоти його серця, від особистого життєвого подвигу. Головною ознакою справжнього кохання є жертовність. Навчитися любити не так просто. Цьому противляться в нас наші пристрасті - егоїзм, себелюбство і гординя, які замикають наше серце в тісне коло турботи тільки про самого себе. Навіть в інших людях ми часто більше любимо самих себе.

Якщо ми не жертвуємо собою заради інших у своєму повсякденному житті, наша любов вмирає. Коли ми прагнемо до свого власного щастя, тоді щастя ми не досягаємо, душа наша залишається порожньою і холодною. Хоча б ми і випробували всі земні насолоди, все одно ми будемо відчувати незадоволеність і тугу.

Можна почути, що ознакою духовності людини будуть сильний розум, розвинене естетичне почуття, широкі пізнання, прекрасне виховання, культура, вміння добре одягатися, знання філософії, мистецтва і т.д.

Православ'я каже: нічого подібного. Всі ці якості самі по собі нічого не значать без любові і смиренності. Як їжа без солі прісне, так без любові всяка чеснота втрачає своє значення. Про це прекрасно сказано в чудовому перифрази знаменитого «Гімну любові» ап. Павла:

обов'язок без любові робить людину дратівливою



відповідальність без любові робить людину безцеремонним

справедливість без любові робить людина жорстоким

правда без любові робить людину критиком

виховання без любові робить людину дволиким

розум без любові робить людину хитрим

привітність без любові робить людину лицемірною

компетентність без любові робить людину непоступливим

влада без любові робить людину тираном

віра без любові робить людину фанатиком

честь без любові робить людину зарозумілим

багатство без любові робить людину жадібною

Коли любов убожіє, множиться зло і беззаконня. Розплатою за ідеологію споживацтва, за культ матеріального успіху, за бездуховність і втрату справжніх ідеалів є втеча багатьох наших сучасників у царство алкогольних і наркотичних ілюзій втрата сенсу життя, розмитість моральних орієнтирів. Християнська любов активно проявляє себе у соціальній діяльності. Свій борг Церква бачить у засвідченні перед суспільством про справжньої духовності і твердих моральних ідеалах ...

Наша історія свідчить, що завдяки православній вірі ми змогли пережити всі випробування, війни, подолати міжусобиці. Ми впевнені, що в нинішній нелегкий період відродження і одужання суспільства можливе лише на засадах справжньої духовності, якої з часів князя Володимира жив наш народ і від якої був штучно відірваний в останньому столітті. Відродження духовності починається з особистості. Преп. Серафим Саровський звертався до духовних чад «Радість моя, стяжай дух мирний, і тисячі навколо тебе спасуться». Кожен з нас може внести вагомий внесок у духовне оздоровлення суспільства тільки в тому випадку, якщо в собі виховає справжню духовність, в чому нехай допоможе нам премілосердий Господь.

ortodox.donbass.com



Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Увага, тільки СЬОГОДНІ!